Labels

***BELIAN JIMAT*** (4) 1001 (4) A.LAZO PERFECT CARE (2) ANUGERAH (5) ATIKA BEAUTY (1) AUNEW (1) AURA (7) AURAWHITE (2) AWET MUDA (23) B.MAGIC (2) BIO SYIFA' (2) BREAST (1) BSY (2) BUMIDOTCOM (1) CATALYST (2) COFFEE (25) COLLAGEN (6) D'ARISHA QAIRA (1) D'HERBS (27) DARA AROMATHERAPY (3) DARA NATURAL HERBS (1) DB BEAUTY (1) DCL (4) DE BELLA (1) DELIMA (4) DEWY (1) DUNIA HERBS (1) Emilay (2) ERA EDAR (3) FACE MASK (3) FASHION (1) FELLINA BEAUTY (2) FEREENA (4) FINAQISTA (1) FORTUNE RESOURCES (3) FZ's HERBS (3) GAMAT eMAS (1) GIFFARINE (13) HARGA RUNTUH (1) HEIGHT UP (1) HOUSEHOLD (2) HPA (2) HR MARKETING (5) IPCD (1) IRICH (2) IZ (6) JAMU JELITA (1) JAMU RATU MALAYA (6) JERSLIN (2) JIMAT PETROL (1) K-WHITE38 (1) KOLAGEN (33) KONGSI MAKLUMAT (3) KOSMETIK (47) KULIT (126) LANGSING (55) MATA (1) MAVELLOUS (2) MEGAH PERAWAN (5) MINSYAM (3) MISTINE (1) MONOPOD (1) NAK SIHAT (50) NATASYA (1) NOVA (1) NURBEAUTYLINE (3) NURIZ (1) ORANG KAMPUNG (2) PANTIES (1) PAYUDA (15) PEMAKANAN SUNNAH (1) PENCUCI WANITA (10) PERAPIAN HARIAN (1) PERKASA (15) PERSADA (6) PINKISH (4) PINTAR (19) Power bank (2) PRODUK FIR (6) PRODUK THAI (45) PUTIH (1) RADIANCE SIGNATURE (1) RAMBUT (11) RAWATAN (1) RAWATAN ISLAM (9) RENOWN HERBAL (2) RESDUNG (5) SABUN (32) SARANG BURUNG (2) SCRUB (1) SECRETLEAF (6) SEDAPMALAM (58) SENDAYU TINGGI (15) SERI DEWI MALAM (1) SERI MAHKOTA DEWA (7) SERI WAJAH (2) SET BERSALIN (1) SHERB (2) SIREHEMAS (5) SMART HERBS (5) SNE (1) SPA SALT (1) TANAKA (1) TESTIMONI (9) TREENEA (1) TRISIXTY (1) TUALA WANITA (1) USHINE (2) V ASIA (13) VIDA BEAUTY (1) VITAMIN (2) WANGIAN (9) WHITE BEAUTY PERFECT (4) WONDER GLOW (2) ZMASHA (11) ZOFEA (1)

Followers

Wednesday, March 9, 2011

SECRETLEAF: PURE OIL SERIES 01

HARGA PASARAN: RM75/15ML
POS PERCUMA


SecretLeaf kini ingin memperkenalkan produk penjagaan terbaru kami, Pure Oil Series 01, minyak asli yang pertama kalinya diperkenalkan di Malaysia, diekstrak dari pohon Argan (Argania spinosa) hanya boleh didapati di Benua Afrika, yang berkeupayaan tinggi untuk melambatkan kesan-kesan penuaan dan menghilangkan parut serta kesan regangan selepas bersalin.

Komposisi SecretLeaf Pure Oil Series 01 adalah unik, mengandungi kandungan Vitamin E dan Asid Lemak Utama (Essential Fatty Acids) yang tinggi, tambahan lagi keupayaan antioksidan Pure Oil Series 01 telah terbukti jauh lebih baik daripada minyak zaiton. Kesemua kelebihan ini menjadikan ianya produk anti-penuaan yang sempurna bagi semua peringkat umur, sama ada anda berusia 20-an mahupun pertengahan 40-an.
SecretLeaf Pure Oil Series 01 berfungsi melindungi kulit dari kesan bahaya persekitaran seperti pancaran UVA dan UVB dari matahari, dan pada masa yang sama meneutralkan radikal bebas, mengurangkan garis-garis halus, kedutan dan mempercepatkan proses pemulihan parut. Ianya merupakan produk yang terbaik untuk melembutkan kulit yang kering, termasuklah menyembuhkan kekeringan kulit akibat keratosis pilatoris.


Paling unik, Secretleaf Pure Oil Series 01 bukan sahaja boleh digunakan pada kulit, malahan ianya adalah produk penjagaan menyeluruh tubuh anda, kerana khasiatnya yang berkesan memulihkan rambut yang rosak dan bercabang serta menjadikan rambut lebih sihat dan bersinar. Ianya juga sangat efektif untuk menguat dan memulihkan struktur kuku yang rapuh serta membantu melembutkan kutikel.

Untuk tempoh yang terhad, anda boleh memiliki Pure Oil Series 01 dengan harga pengenalan RM75 untuk 15ml! Jangan lepaskan peluang untuk memiliki kulit yang kekal muda secara semulajadi!

—————————————————————————————————.

Pure Oil Series 01 Untuk Kulit Berjerawat
Katakan ‘Selamat Tinggal’ kepada kulit berjerawat. Masalah jerawat anda akan dapat diatasi secara efektif dengan penggunaan Pure Oil Series 01 yang mengandungi 100% Minyak Argan.
Sehingga kini, berjuta-juta individu mengalami masalah jerawat yang menyebabkan individu tersebut menjadi malu dan kurang selesa dengan penampilan diri, terutama ketika berhadapan dengan orang ramai. Mengapa? Ini kerana lapisan permukaan kulit terganggu dan menyebabkan perubahan kepada tekstur kulit semulajadi lalu mengakibatkan kemunculan jerawat, ‘blackhead’ dan ‘whitehead’. Di antara kesemua pilihan rawatan, kebanyakan individu lebih yakin menggunakan bahan semulajadi seperti minyak Argan yang membantu masalah jerawat.

Mengapakah jerawat terhasil?
Jawapannya adalah mudah. Kelenjar sebum yang kebanyakannya terdapat di wajah dan bahagian belakang badan menghasilkan sebum (cecair berminyak) yang berfungsi mengekalkan kelembapan kulit. Ianya bertindak seperti bahan pelincir yang mengelakkan kulit daripada kehilangan kelembapan semulajadi. Kelenjar ini berhubung terus dengan folikel rerambut. Sebum yang terhasil akan melalui liang folikel ini untuk sampai ke permukaan kulit. Walau bagaimanapun, masalah akan timbul apabila kelenjar tersebut menghasilkan sebum melebihi jumlah yang diperlukan. Terlalu banyak sebum dihasilkan mengakibatkan pori kulit tersumbat, menjadikan bakteria senang membiak di bahagian tersebut lalu menyebabkan kemunculan jerawat dan bintik hitam.

Minyak Argan
Diekstrak dari buah pohon Argan, minyak ini seringkali disyorkan untuk kejelitaan wajah. Ini kerana kandungan Vitamin E minyak Argan yang tinggi menggalakkan kulit yang sihat. Penggunaan kerap telah membuktikan ianya menjadikan wajah lebih berseri dan menawan. Malahan masalah kulit yang teruk seperti eczema boleh dipulihkan secara efektif dengan minyak Argan.

Minyak Argan Untuk Masalah Jerawat
Adakah minyak Argan boleh menyembuhkan jerawat? Sudah tentu. Ianya merupakan rawatan semulajadi untuk menyelesaikan masalah kulit. Kelebihan minyak Argan adalah sangat banyak dan salah satunya ialah memulihkan masalah kulit seperti jerawat. Untuk mengelakkan kemunculan jerawat, produk-produk biasa yang terdapat di pasaraya mungkin tidak berkesan, namun sesiapa pun tidak akan kecewa apabila menggunakan minyak Argan. Menghilangkan jerawat adalah mudah dengan minyak Argan yang mampu dimiliki semua.

Bagaimana Minyak Argan Memulihkan Jerawat
Seperti yang telah diterangkan, rembesan sebum yang terlalu banyak adalah penyebab masalah ini. Jadi bagaimanakan minyak Argan mengatasi masalah tersebut? Penggunaan minyak Argan menghentikan penghasilan sebum yang terlalu banyak, seterusnya mengurangkan kemunculan jerawat. Dengan kata lain, minyak Argan mengawalatur penghasilan sebum dan mengelakkan liang pori dari tersumbat, seterusnya mengurangkan risiko kemunculan jerawat. Penggunaan harian minyak Argan menggalakkan penghasilan sebum yang terkawal, dengan ini membantu kulit wajah menghilangkan jerawat.

Produk yang mengandungi 100% minyak Argan telah terbukti sangat bermanfaat untuk individu dengan masalah jerawat. Jika minyak Argan digunakan setiap hari untuk merawat jerawat, dalam masa 2 minggu sahaja kesan positif ke atas kulit wajah boleh dirasai sendiri. Pastinya jerawat akan hilang, dan seri wajah akan dikembalikan.

Minyak Argan Untuk Menghilangkan Parut
Bagi sesetengah individu, walaupun jerawat telah hilang, namun ianya meninggalkan parut yang mencacatkan kulit. Parut kesan jerawat seringkali menyebabkan perubahan warna kulit kawasan tersebut kepada lebih gelap. Selalunya, ia akan mengambil masa yang lama untuk kembali ke warna kulit asal. Kajian saintifik mendapati apabila minyak Argan digunakan setiap hari, ianya akan mengurangkan kesan parut. Oleh kerana kandungan Vitamin E dan asid lemak utama omega 3 minyak Argan yang tinggi, penggunaan harian menjadikan kulit semakin lembut dan bebas parut.

Secara keseluruhannya, kulit wajah yang menawan meningkatkan keyakinan diri dan menyerlahkan personaliti menarik. Ini semua akan dapat dinikmati dengan penggunaan produk penjagaan kulit yang efektif seperti minyak Argan. Jerawat dan masalah kulit yang lain tidak akan mengganggu anda sama sekali jika anda menggunakan minyak Argan dalam rutin kecantikan setiap hari.



Paling unik, Secretleaf Pure Oil Series 01 bukan sahaja boleh digunakan pada kulit, malahan ianya adalah produk penjagaan menyeluruh tubuh anda, kerana khasiatnya yang berkesan memulihkan rambut yang rosak dan bercabang serta menjadikan rambut lebih sihat dan bersinar. Ianya juga sangat efektif untuk menguat dan memulihkan struktur kuku yang rapuh serta membantu melembutkan kutikel.

Cara-cara penggunaannya:

* Untuk Kegunaan Kulit : Sapukan 2 hingga 4 titis Pure Oil Series 01 dengan rata ke seluruh wajah, leher atau bahagian yang bermasalah yang telah dibersihkan setiap pagi dan sebelum tidur. Urut secara perlahan sehingga ianya diserap dengan baik.

* Untuk penjagaan kulit kepala dan rambut: Sapukan Pure Oil Series 01 pada kulit kepala dan urutkan dengan sekata sehingga ke hujung rambut. Biarkan selama 30 minit dan basuh rambut dengan shampu seperti biasa. Ulangi 2 kali seminggu untuk kulit kepala dan rambut yang sihat.


* Untuk Pemeliharaan kuku: Rendamkan jari dalam campuran Pure oil Series 01 bersama perahan lemon selama sepuluh minit dan kemudia bilas. Lakukan setiap minggu untuk memulihkan kuku yang rosak dan melembutkan jari.

Pure Oil Series 01 juga sesuai digunakan sebagai minyak urutan bagi mengurangkan rheumatisma dan sakit arthritis.

Jika sekiranya, anda ingin menyolek muka anda dengan produk-produk yang lain, dipohon agar membiarkan dahulu pure oil series ini selama 10 minit (untuk kesan yang maksimum).


Kenali Minyak Argan

Minyak Argan dan Pokok Argan - Liquid Gold Of Morocco

Pokok Argan

Pokok Argan atau nama saintifiknya Argania Spinosa ialah sejenis pokok yang tergolong di dalam keluarga Sapotaceae. Ia berasal dari era Tertiary dan merangkumi sebahagian besar kawasan Morocco dan kemudian telah kembali ke barat daya pada zaman ais. Dari sinilah bermulanya penempatan manusia di seluruh Maghribi. Pokok-pokok Argan hidup di kawasan yang agak kering di kawasan barat daya Maghribi.

Kawasan yang agak kering
Pohon Argan adalah pohon hutan khusus dan mempunyai buah yang luar biasa. Ia mewakili 65% (700,000 ha) kawasan hutan di barat daya Maghribi.

Kawasan ini telah diwartakan oleh UNESCO sebagai Tapak Warisan Dunia, dan Argan dengan sendirinya mewakili ekologi dan sosio-ekonomi bagi kawasan tersebut.

Kawasan yang tandus kering telah menjadi sumber pendapatan utama bagi hampir 3 juta penduduk di kawasan ini.

Pohon Argan mempunyai manafaat yang banyak, kayunya dijadikan kayu api ataupun arang, daun, sisa kulit dan buah Amandons menjadi sumber kepada haiwan terutama kambing.


Kambing di atas pohon Argan


Proses Mengekstrak Minyak Argan



Buah Argan muda

Buah-buah yang telah dikumpulkan
untuk proses seterusnya. Buah-buah ini
dituai dari bulan July-August. Proses pengeringan
akan memudahkan proses membuang kulit. Tetapi
sekarang proses ini dilakukan oleh mesin.

Lesung tradisional untuk memecahkan buah Argan
Wanita bersama buah-buah argan
yang sedia untuk di proses
Argan yang kering akan dibuang
kulitnya dan hasilnya



Proses menghancurkan buah-buah argan

Proses dibawah ini adalah proses untuk mengekstrak minyak dari buah Argan yang telah siap. Biji almond Argan akan dipanggang untuk memudahkan proses mengekstrak minyak yang seterusnya.

Pekerja-pekerja wanitanya menggunkan mesin pengisar tradisional. Buah Argan yang telah dikisar sehingga halus (berbentuk krim), kemudian akan dicampur dengan air suam dan diramas menggunakan tangan.



Selepas dikisar halus


Proses menggaul dan meramas

Minyak terbentuk

Mengumpul minyak
Proses untuk mengekstrak 1 liter minyak Argan memerlukan masa sehingga 10 jam. Jadi tidak hairanlah kenapa minyak ini begitu berharga dan agak mahal dipasaran.

Keistimewaan Minyak Argan

Minyak Argan kaya dengan nutrisi semulajadi yang boleh membantu dalam pembaharuan sel-sel yang rosak. Kebanyakan wanita-wanita Morocco mengamalkan minyak Argan untuk kulit badan mereka kerana faktor geografi yang agak panas di Morocco.


Minyak Argan memainkan peranan dalam melindungi kulit dari panas cahaya matahari. Dan ia amat sesuai untuk menghilangkan ketegangan kulit (stretch mark), terutama bagi wanita yang sedang mengandung atau selepas melahirkan anak.

Minyak ini juga amat berkesan untuk merawat kuku yang bermasalah dan sesuai untuk rawatan rambut.

Dari segi penjagaan kesihatan, minyak ini dapat menstabilkan kandungan kolesterol dalam darah dimana ia dapat mengurangkan kolesterol 'jahat' dan meningkatkan kolesterol 'baik' di dalam darah.


Argan juga dapat mengurangkan tekanan, menpunyai unsur 'anti-obesity' dimana ia bertindak sebagai pengganti makanan (perlukan maklumat lanjut). Minyak ini juga amat baik untuk fungsi buah hati kita. Ia meneutralkan radikal bebas dan melindungi tisu-tisu.

Dengan komponen esensialnya, minyak argan memiliki manfaat memulihkan struktur kulit yang mengalami proses penuaan dan juga dapat memulihkan keanjalan dan kelembapan kulit.

Minyak ini berfungsi sebagai rawatan semulajadi dan organik untuk masalah dermatologis seperti jerawat pada usia remaja dan eczema. Wanita yang memiliki stretch mark semasa kehamilan juga menggunakan minyak ini untuk menghilangkan tanda.

Penyelidikan juga menunjukkan bahawa minyak argan adalah penyelesaian semulajadi yang boleh digunakan untuk melindungi kulit yang terdedah dengan pancaran UV yang berbahaya yang diketahui penyebab kepada kanser kulit.

Minyak ini juga kaya vitamin E. Vitamin ini memberikan minyak kekuatan untuk menjadi anti-oksidan. Jumlah quality tokoferol yang hadir dalam minyak argan membantu melindungi kulit terhadap pengoksidaan dan aktiviti radikal bebas yang dikaitkan dengan penuaan kulit dan kanser.

Sebahagian panduan penggunaan minyak Argan

Rawatan kuku:
Penggunaan lemon untuk rawatan kuku

Campurkan perahan lemon dengan beberapa titis minyak argan. Rendamkan jari kuku ke dalamnya lebih kurang 15 minit. Urut kuku anda dalam posisi bulatan. Amalkan 2 kali seminggu.

Urutan badan:



Rawatan rambut:

Minyak argan boleh mengembalikan sinar rambut yang kusam dan menggalakkan pertumbuhan rambut. Ia juga membantu menghilangkan kelemumur dan mengurangkan keguguran rambut.

Asid lemak juga mengandungi omage-6, amat berkesan dalam meningkatkan kesihatan rambut. Antioksidan yang terkandung dalam minyak ini membantu memelihara sel membran kulit kepala. Secara keseluruhannya, kulit kepala akan dilindungi dan akan dipelihara.


sumber rujukan :
http://morocco-argan.blogspot.com/
http://www.arganoilmalaysia.com/

Testimoni:

Selepas 5 hr penggunaan, parut jerawat berkurangan dan wajah semakin cerah. Ia juga sesuai utk menghilangkn kedutan dan lingkaran hitam pd mata. Saya tidak ketinggalan menggunakan Pure Oil Series 01 setiap hari.
Nuraizah, Kuala Pilah 019-6210479

Masalah kulit saya adalah tona kulit tidak sekata dan jerawat yg banyak. Saya guna
Pure Oil Series 01 selama 3 hari dan jeragat di wajah berkurangan serta tona kulit kembali sekata.
Hasnah, N9.

Selepas guna
Pure Oil Series 01 hampir 3 minggu, kulit mjadi lembut, cerah dan lebih anjal. Saya tidak menyangka kulit saya boleh berubah sebegini. ada yg kata usia saya 25 tahun.
Fazilah, 37 thn, 016-2669573

Kulit kepala saya sangat kering sehingga keluar kepingan kerak yg sangat ketara. Bila saya sapu 2titis
Pure Oil Series 01 ke atas kulit kepala, kepingan2 tersebut hilang dgn segera.
Mohd Shahril, 17thn.

Kesan hebat dalam seminggu

Nama: Intan Zuria Hanini Nordin
Lokasi: Taman Melati, Kuala Lumpur
Umur: 27 tahun

Kulit saya kekal lembap walaupun berada di pejabat berhawa dingin sepanjang hari. Parut dan bintik-bintik hitam diwajah juga semakin pudar dalam masa hanya”

Kembalikan keremajaan kulit dengan Pure Oil Series 01

Nama: Fazila binti Mohamad
Lokasi: Seremban, Negeri Sembilan
Umur: 37 tahun

“Perbezaan selepas mencuba Pure Oil Series 01 memang ketara! Saya mempunyai tona kulit tidak sekata, garis-garis halus dibawah mata serta jeragat di wajah. Setelah menggunakan Pure Oil Series 01 dua kali sehari, jeragat berkurangan dan kulit menjadi tegang, cerah dan berseri, sehinggakan kawan-kawan pun hampir tidak mengenali”

Hilangkan tumit merekah dengan Pure Oil Series 01

Nama: Tengku Noorasiah Engku Yusoff
Lokasi: Ketereh, Kelantan
Umur: 47 tahun

“Sangat menakjubkan! Baru pakai 2 kali pakai sudah nampak perbezaan. Tumit kaki yang merekah telah berkurangan dan kulit kaki menjadi lebih licin”

Muda lebih 10 tahun dengan Pure Oil Series 01

Nama: Dinny Mai Ayu Mohd Yusoff
Lokasi: Seremban, Negeri Sembilan
Umur: 47 tahun

“I dah pakai Pure Oil Series 01 tu dah 4 hari, ramai yang cakap muka Kak Ayu macam orang umur 35″

Pure Oil Series 01 mengembalikan tona wajah sekata

Nama: Nur Akma bt Mansor
Lokasi: Lanas, Kelantan
Umur: 20 tahun

“Saya suka menyertai aktiviti lasak menyebabkan tona kulit saya tidak sekata. Kini tona kulit saya kembali normal, malah lebih cerah setelah menggunakan produk ini. Kini saya tidak lagi risau menyertai aktiviti”

Wajah licin dan gebu dengan Pure Oil Series 01

Nama: Mahani bt Hashim
Lokasi: Kelantan
Umur: 33 tahun

“Sebelum ini kulit muka saya kusam dan tak bermaya. Setelah mencuba Pure Oil Series 01, ramai yang telah memuji saya terutama suami. Kulit muka saya kini lebih licin dan gebu”

Pure Oil Series 01 menghilangkan jerawat dalam 4 hari

Nama ; Puan Junaidah binti Kassim
Lokasi : Baling, Kedah
Umur: 41 tahun

“Alhamdulillah sangat berpuas hati dengan produk ini. Sebelum ni Kak Ju ada masalah jerawat pasir, jerawat nanah dan parut. Setelah 4 hari menggunakan Pure Oil Series 01, jerawat kering dan parut dah semakin hilang”

Pure Oil Series 01 mujarab menghilangkan parut

Nama: Siti Fadzilawati
Lokasi: Pasir Mas, Kelantan
Umur: 32 tahun

“Selepas menggunakan Pure Oil Series 01, kesan regangan selepas bersalin semakin berkurangan. Saya juga gunakannya untuk menghilangkan parut di badan anak saya dan ianya sangat mujarab”

Pure Oil Series 01 menegang dan mencerahkan wajah

Nama: Wan Maznah
Lokasi: Kelantan
Umur: 35 Tahun

“Sebelum ini saya telah mencuba bermacam produk tetapi tidak berkesan. Sejak menggunakan Pure Oil Series 01, jerawat di wajah saya semakin berkurangan dan kulit serta wajah saya semakin licin dan bersih. Bukan itu sahaja, kulit saya menjadi lebih tegang dan kelihatan lebih cerah”



DAPATKAN LEBIH BANYAK TESTIMONI MELALUI YOU TUBE


FAKTA MENGENAI ARGAN OIL DI DALAM PENYELIDIKAN ANTARABANGSA DAN AKADEMIK JURNAL. MELALUI KAJIAN KLINIKAL DIKATAKAN SEBAGAI MINYAK TERBAIK DIDALAM DUNIA KOSMETIK HARI INI..

Feel free to go through the research articles.

http://www.arganoils.com/argan_research.html


Keratan Akhbar dan Majalah di Malaysia

FAKTA YANG TERBONGKAR!

Harian Metro 14 Disember 2010

Berita utama:

Belum tercemar

Oleh ASMIZAN MOHD SAMIRAN
BAHAGIA... Mohd Fairudz bersama isterinya yang kini berusia 28 tahun.
BAHAGIA... Mohd Fairudz bersama isterinya yang kini berusia 28 tahun.

KUALA LUMPUR: Mereka bukan saja memiliki pakej lengkap sebagai isteri termasuk wajah persis artis, malah boleh dijadikan teman hidup pada harga semurah RM14,000.

Itu bukan omong kosong, malah segelintir jejaka Malaysia beragama Islam menikmati saat manis melayari rumah tangga dengan wanita Maghribi yang dikatakan memiliki pelbagai kelebihan berbanding wanita tempatan dan negara jiran seperti Indonesia, Thailand dan Filipina.

Selain sama agama dan berwajah jelita, wanita dari benua Afrika Utara itu dikatakan berkulit gebu, subur, belum ‘tercemar’ dan akan mengabadikan sepenuhnya jiwa dan raga terhadap lelaki yang menjadi suaminya.

‘Trend’ yang semakin hangat diperkatakan itu didedahkan seorang lelaki yang berpengalaman empat tahun hidup bahagia beristerikan gadis Maghribi lepasan kolej, malah sudah mempunyai seorang anak.

Mohd Fairudz Mohd Yusoff, 34, berkata sehingga hari ini sekurang-kurangnya lapan lelaki di negara ini mengikut jejak langkahnya dan ia menjadi kenyataan di atas khidmat secara percuma diberikannya.“Segala-galanya bermula apabila saya meletakkan paparan tawaran e-books mengenai bagaimana untuk melancong ke Maghribi dengan kos rendah di beberapa laman web forum dan pada masa sama saya turut memberitahu bahawa saya mempunyai isteri warga negara itu.

“Daripada paparan itu, ramai bertanya bagaimana saya bertemu jodoh dengan gadis Maghribi. Lalu, saya menceritakan pengalaman saya dan berkongsi maklumat pelbagai keistimewaan gadis Maghribi dari kawasan pinggir bandar.

“Malah berdasarkan pengalaman, kos untuk mengahwini mereka tidak semahal mana kerana mata wang kita lebih besar daripada mata wang mereka, Moroccan Dirham,” katanya.

Mohd Fairudz yang mempunyai pengalaman menetap di Maghribi kira-kira dua tahun mendedahkan, gadis dari kawasan dikenali dengan nama Agadiran Saf itu sangat menitikberatkan penjagaan diri dan kecantikan.

“Mereka mengamalkan mandi hammam iaitu mandi di bilik berwap dan menggunakan minyak argan yang membantu melambatkan kedutan pada kulit.

“Mereka juga pembersih dan menjaga makan, sebab itu mereka cantik,” katanya.

Menurut Mohd Fairudz, gadis berkenaan juga belum ‘tercemar’ kerana tidak dipengaruhi budaya luar seperti budaya Barat.

“Tiada budaya mempunyai kekasih atau keluar ‘berdating’ kerana mereka dikawal sepenuhnya ibu bapa dan taat kepada perintah. Jika mahu menyunting mereka sebagai isteri, jumpa ibu bapa mereka.

“Tak perlu ‘dating’ kerana jika ibu bapa setuju, mereka akur. Mereka perlukan seorang lelaki sebagai suami kerana mereka bukan wanita berkarier dan dijamin memberi layanan sempurna kepada suami,” katanya.

Golongan gadis terbabit juga biasanya suka menari hanya di kalangan wanita dan mereka tiada masalah untuk menari di depan suami untuk ‘menghangatkan’ suasana.

Memandangkan mereka hidup dalam keadaan sederhana, mereka tidak akan meminta yang bukan-bukan daripada suami seperti wang yang banyak, emas atau permata.

Mohd Fairudz berkata, pengalaman dicurahkannya mendapat reaksi luar biasa dengan ramai memberi reaksi mengadu berdepan pelbagai kesukaran untuk mengahwini wanita tempatan kerana pelbagai sebab, antaranya perbelanjaan kahwin semakin mahal, sukar mencari cinta sejati dan berdepan pelbagai halangan serta kerenah sebelum berkahwin.

“Memikirkan apa salahnya berbuat perkara baik dan pada masa sama isteri saya mahu mendapatkan ramai teman sebangsa di negara ini, saya beri panduan dan menolong memperkenalkan gadis Maghribi yang membabitkan saudara mara dan rakan isteri saya.

“Ada yang ‘sangkut’ sehingga bergelar suami isteri,” katanya.

Menurut Mohd Fairudz, masalah bahasa dan makanan mungkin menjadi sedikit masalah, tetapi gadis Maghribi cepat menyesuaikan diri dan belajar.

“Sebagai contoh, isteri saya menggunakan bahasa Arab, namun selepas beberapa bulan di Malaysia dia semakin lancar berbahasa Inggeris dan semakin memahami bahasa Melayu.

“Begitu juga soal makanan, kalau dah jadi suami isteri, pandailah masing-masing menyesuaikan diri,” katanya.

Mohd Fairudz turut memberitahu, risiko isteri menimbulkan masalah selepas berkahwin juga rendah kerana mereka berada jauh daripada keluarga.

“Sebelum ini mungkin kita biasa mendengar, orang kita kahwin dengan wanita Indonesia atau Thailand.

“Kerana Malaysia dengan negara berkenaan tidak berapa jauh, timbul masalah seperti keluarga selalu datang.

“Itu belum lagi ahli keluarganya yang minta pinjam duit atau menumpang di rumah kita sebab tiada kerja sehingga menimbulkan masalah.

“Untuk gadis Maghribi, ia sukar berlaku kerana mereka tidak ada komuniti di sini dan keluarga berada jauh beribu kilometer. Susah untuk mereka buat hal, melainkan kita yang buat hal,” katanya.

Harian Metro November 2010

Artikel

Bantu Atasi Kulit Kering

PRODUK kecantikan memang banyak di pasaran yang menjanjikan rawatan dan pemulihan secara menyeluruh. Namun, untuk memperolehi produk sesuai untuk kulit memang sukar.

Kini, buat pertama kalinya di Malaysia, Secretleaf International memperkenalkan Pure Oil Series 01, satu-satunya produk kecantikan untuk merawat kulit kering, berjerawat, jeragat, parut, penuaan pramatang, kesan regangan selepas bersalin, tona kulit tidak sekata serta pelbagai masalah kulit.

Diekstrak dari pohon buah Argan, Pure Oil Series 01 mengandungi seratus peratus minyak Argan yang dikenali ‘liquid gold of Morocco’, tanpa sebarang penambahan bahan kimia, paraben, haruman dan pengawet.

Seorang pengguna Pure Oil Series 01, Zehan, 22, mengalami masalah jerawat teruk di seluruh muka, sehinggakan kulit wajah hitam disebabkan kesan parut. Dia berjumpa pakar mengenai masalah itu namun tiada penyelesaian.

“Saya mencuba Pure Oil Series 01 dua kali dan parut jerawat makin pudar dan kulit kian cerah dalam masa empat hari,” katanya.

“Bila digunakan pada rambut, keguguran rambut berkurangan serta kelihatan lebih sihat dan bersinar,” katanya.

Pengurus Jualan dan Pemasaran Secretleaf International Sdn Bhd, Ruslan Mansor, berkata keunikan minyak Argan diiktiraf di seluruh dunia kerana mengandungi tiga kali ganda komposisi Vitamin E berbanding minyak zaitun.

Beliau berkata, ia mempunyai keupayaan antioksida hebat bagi meneutralkan radikal bebas yang menjadi punca utama masalah kulit seperti penuaan pramatang, bintik-bintik hitam serta kulit dan rambut yang kering.

“Pure Oil Series 01 bertindak melalui dua cara: Penggunaan pada waktu siang membantu menghalang kesan buruk pancaran UV matahari dan bahaya persekitaran daripada merosakkan kulit, dan ketika keadaan rehat di sebelah malam,” katanya.


Harian Metro November 2010

Artikel

Bebas bahan kimia, pengawet

"SAYA mempunyai tona kulit tidak sekata, garis halus di bawah mata serta jeragat di wajah. Selepas menggunakan Pure Oil Series 01 dua kali sehari, jeragat berkurangan dan kulit menjadi tegang, cerah dan berseri, sehinggakan menjadi perhatian rakan," kata jurusolek sambilan di Astro, Puan Ila.

"Kulit saya kekal lembap sepanjang hari walaupun di pejabat berhawa dingin. Parut dan bintik hitam di wajah juga semakin pudar dalam masa hanya seminggu," kata jurutera di sebuah syarikat swasta, Intan Zuria Hanini.

Pure Oil Series 01 mendapat sambutan hangat pengguna walaupun baru sebulan di pasaran.

Bagaimanapun, bagi mengelak sebarang masalah, wanita yang terlalu ghairah untuk kelihatan cantik perlu berwaspada kerana di pasaran banyak produk menggunakan bahan kimia. Pengurus Jualan dan Pemasaran Secretleaf International Sdn Bhd, Ruslan Mansor, berkata produk tiruan yang membanjiri pasaran hanya menunggu untuk 'membunuh' jika tidak berhati-hati.

"Kebanyakan wanita mudah percaya dengan iklan produk kecantikan yang kononnya memberi wajah yang jelita dan tubuh ideal pada waktu yang singkat.

"Apabila membelinya, bukan saja wang hangus, tetapi kecantikan yang diharapkan menjadi mimpi ngeri mereka," katanya. Jika tercari-cari produk kecantikan kulit dan wajah yang bebas daripada bahan kimia dan pengawet, Secretleaf Pure Oil Series 01 ialah jawapannya. "Produk kecantikan wajah dan kulit itu 100 peratus dihasilkan daripada bahan semula jadi, tanpa pengawet, tanpa paraben, tanpa pewangi dan tanpa toksin. "Namun, yang lebih penting sumber yang digunakan untuk menghasilkan produk ini halal malah mendapat pengiktirafan organik dari Ecocert Perancis," katanya.

Pure Oil Series 01 sangat kaya dengan fatty acid Omega 3, 6 dan 9. Ia amat diperlukan untuk mengekalkan tahap hidrasi yang sihat dan menghalang tanda penuaan kulit.

Kajian mendapati Omega 6 boleh mengurangkan jerawat dan mengekalkan kelembapan. Pure Oil Series 01 juga kaya dengan bahan yang membantu menyebabkan kulit terasa lembut dan melambatkan proses penuaan.

Ia juga mengandungi vitamin E yang tinggi. Ini penting untuk melindungi sel dari persekitaran yang tidak baik seperti pendedahan cahaya matahari dan pencemaran.


Bayangkan kulit anda 10 tahun dari sekarang, anda tentu tidak mahu menyesal melihatnya kerana tidak memulakan penjagaannya daripada sekarang.


Tentu lebih menyenangkan jika kulit anda 10 tahun akan datang masih seperti kulit anda sekarang. Sementara itu, Ruslan gembira kerana sejak diperkenalkan di pasaran, Secretleaf Pure Oil Series 01 mendapat sambutan baik pengguna."Kami menjangka dapat menjual 5,000 botol produk bulan ini dan meningkat kepada 10,000 botol sebulan.


"Produk ini mendapat sambutan di Brunei dan kami merancang mengembangkan pasaran produk ke Indonesia, Thailand, Filipina dan Singapura," katanya.
Menurutnya, jika menggunakan produk keluaran Secretleaf, pengguna tidak lagi bimbang kerana ia dihasilkan daripada sumber asli dan tiada kesan sampingan.


Sementara itu, Eksekutif Penyelidikan & Pembangunan Produk Secretleaf International, Fazlina Jalaludin, berkata Pure Oil Series 01 boleh digunakan sebagai pelembap bersama produk kecantikan lain. Beliau berkata, produk itu membantu menghalang kehilangan kelembapan semula jadi kulit, mengurangkan kedutan, merangsang penjanaan dan pembaikan sel kulit serta mengurangkan parut.


"Ia turut menjadikan kulit lebih halus, mengurangkan kesan regangan selepas bersalin, menghilang parut ekzema dan psoriasis, serta mengembalikan kandungan nutrisi optimum pada kulit.


Menurut Fazlina, selain membantu memperbaiki, menegang dan menghaluskan kulit, ia juga boleh membantu mencantikkan rambut serta menyembuh rambut rosak dan bercabang kerana kandungan vitamin E dan antioksida yang tinggi dalam minyak itu.



1 comment:

  1. saya ingin tahu , di manakah sy boleh dptkan produk pure oil di miri? ada stokis di miri?

    ReplyDelete

Create your own banner at mybannermaker.com!
Make your own banner at MyBannerMaker.com!